Германски съд отхвърли обвиненията срещу ислямисти, обявили се за „шериатска полиция”

/КРОСС/ Германски съд отхвърли обвиненията срещу ислямисти, обявили се за „шериатска полиция“, съобщи ВВС.

Става въпрос за девет души, които през 2014 г. са „патрулирали“ по улиците на гр. Вупертал с оранжеви якета с надпис „Шериатска полиция“ и инструктирали минувачите да не посещават дискотеки, казина или барове.
Групата носела табели, обявяващи района за „зона, контролирана от шериата“. В тях пишело, че алкохолът, наркотиците, хазартът, музиката, концертите, порнографията и проституцията са забранени.
Според съда те не са нарушили законите за униформите и сбирките на обществени места. Прокуратурата обжалва.
В групата салафити е бил Свен Лау – проповедник, чийто паспорт бе отнет по-рано тази година, след като се върна от Сирия и властите откриха снимки, на които се виждаше как позира, качен върху танк и с „Калашников“ в ръце. Той е заподозрян, че набира бойци за „Ислямска държава“, но твърди, че е бил на хуманитарна мисия.
След случката в град Вупертал Лау публикува на сайта си видео, в което обясняваше, че униформите са били шега. Според него целта на акцията е била да започне дебат за ислямското право.
Инцидентът предизвика острата реакция на властите. „На германска земя не толерираме шериата“, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер пред вестник Bild. Правосъдният министър Хайко Маас каза, че за налагането на правосъдието отговаря „единствено държавата“.
Провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която се намира гр. Вупертал, се смята за център на фундаменталисткия ислям в Германия, отбелязва електронното издание The Local. Миналата година в нея започна процес срещу четирима салафити по обвинения, че са планирали бомбено нападение в Бон, а доклад на Службата за защита на конституцията твърди, че „рискът от мотивиран от исляма екстремизъм“ в региона драматично е нараснал през 2014 година.

Регионалният вътрешен министър Ралф Ягер вече е предупреждавал, че „Ислямска държава“ целенасочено опитва да индоктринира младите хора и да ги убеди да заминат за Ирак и Сирия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.