Газът поевтинява с близо 14%

/КРОСС/Очаква се цената на природния газ за следващото тримесечие да бъде с близо 14% по-ниска. Поевтиняването ще е с около 30% за цялата година, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
Предварителните разчети на „Булгаргаз“ показват, че цената на природния газ за следващото тримесечие би трябвало да бъде с 13, 65% по-ниска, уточни той и добави, че ходът на движение на котировките на суровия петрол в последните 10 дни показвал, че този процент може да бъде дори по-голям.
Иванов обаче се въздържа от коментар дали поевтиняването на газа ще свали цената на парното и топлата вода през новия отоплителен сезон. На 10 септември КЕВР ще получи ценово предложение на „Булгаргаз“ за цените на газа.
„Ще го проучим и ще излезем със становище до 30 септември за цената парното от 1 октомври, както е предвидено в нашите правила. За момента не мога да кажа нищо, защото не мога да говоря от името на Комисията“, отбеляза Иванов.
„Комисията ще излезе със свое решение, защото няма пряка зависимост между цената на парното и природния газ. Природният газ е суровина и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отражение върху цената на електроенергията, така и цената на природния газ няма пряко отражение върху топлинната енергия“, каза още председателят на КЕВР.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.