В. Шарков: Срещу идентификацията с пръстов отпечатък са хората, които се страхуват от контрол

От манипулацията на общественото мнение, която създава настроения срещу идентификацията в лечебните заведение с пръстов отпечатък, интерес имат хората, които се страхуват да има контрол, каза днес по БНТ заместник-здравният министър Ваньо Шарков.

Днес, организиран във „Фейсбук“ протест пред Министерството на здравеопазването, ще поиска оставката на министър Петър Москов, заради въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците. Заместникът на Москов поясни, че устройството не снема отпечатъци, не сканира и не изпраща данни никъде, а се създава уникален идентификационен номер. „На база този номер всеки може да провери дали касата плаща или не, за неговото лечение. Чрез приложение на смартфона може да се получат данни, че някой е поискал да се плати за него в лечебно заведение. Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път“, допълни Шарков.

Той посочи, че подобна система е въведена в редица страни и у нас няма притеснения сред лекарите, които добре си вършат работата. Притеснението е сред тези, които правят нарушенията, подчерта зам.-министърът. Той допълни, че чрез идентификаторът ефективен контрол вече може да се извършва не само от здравната каса, но и от пациента.

Шарков каза още, че идентификацията чрез лична карта не се е оказала достатъчно надеждна и е намерен начин да се правят злоупотреби.

Попитан за правилника за работа на Фонда за лечение на деца, зам.-министърът обяви, че той е подготвен от експерти от здравното министерство, хора от фонда, юристи и медицински специалисти. Шарков успокои, че всички становища, изразени по документа, ще се обсъдят и ще се реши кои да влязат.

„Ако нещо е пропуснато ще го поправим. Ще се обсъдят всички идеи. Само едно предложение не приемам – да се отмени правилника, защото така регламентът ще се забави много“, каза заместник-здравният министър. Шарков подчерта, че най-важното е съкращаване на пътя от подаването на молба за финансиране на лечение, до решението на обществения съвет на фонда.

 

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.