В Механото пристигнаха обещаните от просветния министър машини с цифрово-програмно управление

В Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ днес след обяд разтовариха и прибраха в производственото хале чисто нови струг и фреза с цифрово-програмно управление. Машините за студена обработка на металите обеща при посещението си в гимназията през април министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Модерните машини струват 80 000 лева и са от инвестиционната програма на просветното министерство.

„Стругът и фрезата са прототипи на машини за реалното производство и са точни за учебни цели. Софтуерът им е на „Siemens“.

При нас на тях професионални учения ще придобиват гимназистите от специалностите „Мехатроника“ и „Машини с цифрово-програмно управление“, каза директорът на училището Нешка Христова.  В следващите няколко дни специалисти от фирмата доставчик ще монтират машините, ще обучат да работят с тях и преподавателите по практика.

Днес при разтоварването помагаха специалисти от фирма „Каримекс“ ЕООД, ангажимент за поддръжката на машините е поела друга разградска фирма – „Йотов“ ООД.

Министър Вълчев обеща и осигури на гимназията 100 000 лева, 80 000 от тях за тези машини, с останалите 20 000 хиляди преобразихме ученическия стол, чието официално откриване предстои, допълни още Н.Христова.

Националната професионално техническа гимназия „Шандор Петъофи” в Разград е едно от шестте средни училища с национално значение, което изпълнява дългосрочни национални задачи в областта на образованието.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.