Военната памет на Разград – в луксозен сборник

На церемонията зам.-областният управител Евгени Драганов съобщи новината, че МО е отпуснало средства за ремонт на Войнишкия паметник

Луксозният и уникален в държавата сборник „Военната памет на Разград” бе представен официално на специално за това тържество.

Изданието е на Регионалния исторически музей и е посветено на стогодишнината от края на Първата световна война, подготвяно е от авторите близо две години, основната му част е обстоен каталог на паметниците на загиналите за Родината жители на област Разград. В съвременните граници на област Разград те са 112, но има и знаци за памет в други региони, което също е описано в книгата, обяви водещата на церемонията Нели Николова.

В началото директорът на Регионалния музей Галена Радославова благодари на всички, помогнали  за реализацията на проекта „Военната памет на Разград”: Министерството на отбраната по програмата за честването на стогодишнината от края на Първата световна война, със специалното съдействие на бластния управител Гюнай Хюсмен и заместникът му Евгени Драганов; Централния съвет на ветераните от войните, „Семпе-2”, сдружение „Лудогорие”, „Ротари клуб-Разград”, „Трансекспорт къмпани”, общинските съветници от ГЕРБ-Разград.

Зам.областният управител Евгени Драганов поздрави авторите на сборника за родолюбивата им дейност, връчи на всеки от тях грамота от името на областния управител, а председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Стоян Великов получи Плакета на областния управител. Евгени Драганов съобщи и новината, че Министерството на отбраната е отпуснало средства за ремонт на Войнишкия паметник в Разград.

Автори на сборника са: Нели Николова и Иво Стоянов от Регионалния исторически музей, историкът Марина Босева, директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев, главният експерт „Военни паметници” в Министерството на отбраната Радослав Симеонов, журналистът Георги Тодоров, който е авторът на снимките, Галя Ралева от Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Автор на предговора и инициатор за издаването на сборника като продължение и разширено издание на излязлата през 2010 г. книга на Стоян Великов „Войнишките паметници в Разградска област” е бившият директор на музея в Разград Иван Иванов. Всички те получиха грамоти за родолюбювата си дейност та Съюза на ветераните от войните в България.

След представянето на авторите и на техните впечатления от съвместната им работа по подготовката на сборника тържеството  продължи с изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България.

Официални гости на представянето на сборника „Военната памет на Разград” бяха: зам.областните управители на Разград Евгени Драганав и Нурие Црънгалова, председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, заместник-кметът на Разград Ердинч Хасанов, старши експерт „Култура” в Община Разград Виолета Антонова.

/e-Razgrad/

Снимки: e-Razgrad и Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.