ВКС отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане

Върховният касационен съд отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа му да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и върна делото за ново разглеждане от Софийския апелативен съд.
Съдиите са уважили частично жалбата на Цветанов срещу издадената му присъда и са приели, че правото му да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК, е нарушено от Апелативния съд.
Решението е подписано с особено мнение от съдия Жанина Начева, която счита, че не е допуснато нарушение, е отбелязано в публикуваното на страницата на съда решение.
Обвинението срещу Цветанов е, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Процесът стана известен като Делото за шестте „Не!!!“ – защото Цветанов е пренебрегнал разрешенията на съда с резолюция „Не!!!“ върху шест искания за СРС. По него бившият вътрешен министър има потвърдена на две инстанции присъда от четири години затвор.
Преди около два месеца, когато съдът заседава, защитникът на бившия министър заяви, че критериите на Софийския апелативен съд са субективни и пристрастни. В решението на състава според адвокат Менко Менков има спекулативни предположения и откровени инсинуации.
Двама от съдиите от последната инстанция са съгласни, че долната инстанция е използвала спекулативни предположения и инсинуации, развивала конспиративни теории, които нямат доказателствена основа, и е черпила аргументи от събития, развили се напред във времето.
Връщайки делото на друг състав, ВКС посочва, че долната инстанция не се е въздържала от внушения, демонстрирайки лична предубеденост, а използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове.
Използваните от съдебния състав от САС средства внушават, че Цветанов е целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й. „Това подсказва, че съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия, свързано с публично афиширани от него становища по водени разследвания“, пише в решението на ВКС.
Върховният съд не пропуска да отбележи, че съображенията на отказа са бъде разпитан бившият главен секретар Калин Георгиев са формални. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.