Високи температури до 53 градуса провалиха десетки полети в САЩ

Атмосферна система с високо налягане, обхванала район, където се събират границите на щатите Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико, предизвика необичайно високи за сезона температури и принуди авиокомпании да отменят десетки полети от летището във Финикс.

В понеделник националната метеослужба на САЩ предупреди, че в Долината на смъртта в Източна Калифорния и град Нийдълс до границата с Аризона температурите може да достигнат 53 градуса тази седмица.

Най-опасни ще са жегите във вторник и сряда, когато се очакват още отменени полети и опасност от претоварване на електропреносната мрежа заради засилена консумация от климатичните инсталации.

На някои места може дори да бъдат счупени рекордите, но това не е причинено от глобалното затопляне или необичайно климатично явление, а е обичаен цикличен феномен. Пролетта например бе хладна, а в края на седмицата температурите ще се понижат с 3-5 градуса.

Въпреки това дори в иначе прохладния Сан Франциско в понеделник бяха отчетени 31 градуса. В международното летище във Финикс авиокомпания American Airlines обясни, че горещият въздух пречи на двигателите на самолетите да работят нормално, поради което всички полети, излитащи или пристигащи между 15 и 18 часа, ще бъдат отложени, а желаещите пътници могат да пътуват с други полети без допълнителна такса.

За Долината на смъртта управата на националните паркове предупреди да не се излиза след 10 сутринта, защото се очаква термометрите да покажат между 38 и 49 градуса.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.