Вирус порази 36 милиона смартфона

Над 36 милиона смартфона с Android са заразени с новия вирус Judy, съобщава компанията за киберсигурност Check Point, цитирана от „Би Би Си“. Вирусът използва смартфоните, за да отваря избрани сайтове и да генерира фалшиви кликове върху рекламите им. По този начин сайтовете значително увеличават приходите си.

Вирусът е открит в около 50 приложения, които са в Google Play Store. Те вече са премахнати от Google, която е била уведомена от специалистите веднага. Общото между приложенията е, че те са най-вече игри и всички от тях са свързани с измислен герой на име Judy.

Над 40 от въпросните приложения са от южнокорейската компания Kiniwini, която публикува игрите си в Play Store под името Enistudio. Игрите са били доста популярни, като някои от тях имат по над 500 000 изтегляния. Освен това зловредният код е бил намерен и в приложения на други програмисти, с по над 1 млн. изтеглания. Специалистите изчисляват, че общо приложенията са инсталирани на малко над 36 млн. устройства.

Приложенията са заобиколили защитите на Google Play Store, защото самият зловреден код не е във файловете, които се инсталират на устройството. Вместо това те просто правят връзка със скрит сървър, който им изпраща самия вирус. Подобен тип подход е доста разпространен сред хакерите, защото се засича доста по-трудно от Google. Check Point има данни, че кодът се е използвал поне от април миналата година.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.