Великобритания се готви за решаващ разговор за бъдещето си в ЕС

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън разчита на днешната среща на Европейския съвет, за да преодолее безизходното положение, до което стигнаха преговорите между Лондон и Брюксел. Чрез диалога с ЕС правителството на Камерън разчита да постигне отстъпки от Брюксел, които да му позволят да подкрепи оставането на Великобритания в общността.

По време на двудневната среща на върха Камерън ще се опита да постигне най-трудната си цел: да издейства от Брюксел зелена светлина да ограничи плащанията на социални добавки за имигранти от други държави от ЕС на острова. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви убеденост, че е възможно да се намери решение на „много сложния въпрос“ за социалните помощи, но отхвърли възможността да изпълни изцяло желанието на Камерън.

„Ние влизаме в конкретната и жизненоважна фаза от преговорите с британските си колеги. Еврокомисията е готова да потърси други варианти освен единствения, предложен от британския премиер“, заяви Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също не показа особена готовност евросъюзът да склони пред Лондон.

„Консултациите, които проведох с всички държави членки, показват добра воля от всички замесени страни, но това не променя факта, че някои части от британското предложение изглеждат недопустими“, заяви Туск.

Други искания на Камерън, които се радват на по-широка подкрепа измежду другите европейски лидери, са подобряването на конкурентоспособността в Европа, повече суверенитет за Великобритания и предпазни клаузи във финансовите политики заради лондонското Сити.

Намерението на консервативното правителство на Камерън да кара имигрантите от останалите 27 държави членки да чакат четири години, преди да имат право на социални добавки, обаче предизвика вълна от критики в ЕС. Най-сериозното противопоставяне дойде от лидерите на източноевропейските държави, които определиха този план като дискриминационен.

/Dnevnik/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.