Вдигат ценза за книжка – вече с тапия за средно – но… след 2022 година

Депутатите вдигнаха образователния ценз за получаване на шофьорска книжка. Свидетелството за управление вече ще се взима само срещу тапия за завършен първи гимназиален етап – 10 клас. Това решиха депутатите с промени в закона за образованието.
С измененията в него преди време бяха въведени два етапа на завършване на средно образование – първи след 10 клас и втори – след 11 клас.
Досега шфьорската книжка се получаваше срещу документ за завършване на основно образование. Според досегашните правила това ставаше след осми клас. С текстовете от новия закон обаче депутатите решиха основно образование да се завършва след седми клас.
Тази промяна беше и основният мотив за вдигане на образователния ценз за шофьорската книжка. Вносителят на предложението Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че ако остане сегашната разпоредба свидетелството да се дава за завършено основно образование, това ще означава, че всеки със 7 клас ще може да кара кола.
Искането на Иванов беше подкрепено от 83 депутати, 1 беше против, а двама се въздържаха.
„Така ромите ще трябва да учат до 10 клас, а не до 8 клас, за да вземат книжка“, коментираха депутати.
Завишаването на образователния ценз обаче ще влезе в сила след 7 години – през 2022 година, решиха депутатите по искане отново на Станислав Иванов. Мотивът му да поиска това беше, че не може със задна дата да се налага задължение.
„Г-н Иванов е зависим от една парламентарна група, чиито избиратели са с ниско образование“, коментира Таско Ерменков от БСП. Той се възмути, че за седемгодишното отлагане ще има много жертви на нискообразовани шофьори по пътя. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.