Април идва с 30-градусова жега, обещава слънце и пролетен дъжд

Април идва с 30-градусова жега. Това съобщиха от НИМХ при БАН за предстоящия пролетен месец, който ще ни зарадва с много слънчеви лъчи.
Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 25 и 30 градуса.
Това означава, че средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и по високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 5 до 2 градуса.
Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м, допълниха синоптиците.
През първите десет дни на новия месец ще бъде топло и лятно и не трябва да забравяме слънчевите си очила. През следващите десет дни ще трябва да ги заменим обаче с чадър, а пред последното десетдневие ще ги редуваме.
Като пролетен месец, който обаче е запазил буквата „р“ в името си, която вещае студ, април ще редува слънце и дъжд, особено около Великден. Около големия празник не трябва да забравяме чадъра, макар температурите да не паднат много.
Към края на месеца р-то ще ни напуска и слънчевите дни ще се увеличават и изместят облачните. Според специалистите ще има опасност от слани, но през повечето време ще се сещаме за лятото, защото живакът ще показва до 30-34 градуса и ще ни подготвя за следващия сезон и бъдещата морска почивка.
В началото на месеца слънцето ще изгрява в 7.09 часа и ще залязва в 19.53 часа. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края месеца обаче ще стане 14 часа и 4 минути, защото слънчевите лъчи ще ни будят в 6.22 часа и ще си тръгват в 20.26 часа.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.