Анкара одобри използването на турски бази в борбата с „Ислямска държава”

Турция одобри използването на нейните бази от водените от САЩ коалиционни сили за въздушни операции срещу „Ислямска държава“, се казва в декларация на турското външно министерство, цитирана от Reuters. Турция заяви, че нейни самолети също ще участват в операциите срещу „Ислямска държава“.
Турция ще защитава границите си както смята за необходимо и няма да съгласува военните операции в Сирия с никого, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу и увери, че операциите на турската армия и полиция срещу „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия ще продължат. В близост до границата със Сирия се прехвърлят допълнителни военни сили, артилерия и танкове.
Турски бойни самолети предприеха нападения срещу лагери на радикалната Кюрдска работническа партия в Северен Ирак, съобщиха през нощта турски медии, цитирани от Reuters. Атаките последваха ударите в Северна Сирия, нанесени от турски изтребители по бази на „Ислямска държава“ вчера сутринта. Използвани са бомби с лазерно насочване. Местни източници съобщиха, че са нанесени удари по пет лагера на кюрдските бойци в Северен Ирак.
По-рано турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че страната му ще защитава границите си както смята за необходимо и няма да съгласува с никого военните операции в Сирия. Операциите на армията и полицията срещу „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия ще продължат.
Турция е уведомила ООН за предприетите въздушни удари срещу „Ислямска държава“, с обяснението, че сирийското правителство нито е способно, нито желае да се справи с радикалната ислямистка групировка, предаде Reuters. В писмо до генералния секретар Бан Ки-мун и Съвета за сигурност Анкара оправдава действията си, като се позовава на Член 51 от Устава на ООН. Текстът се отнася до отделното и колективно право на самоотбрана срещу въоръжено нападение. „Режимът в Сирия нито е способен, нито желае да пресече заплахите, произтичащи от неговата територия, което излага на опасност сигурността на Турция и нейните граждани“, пише в писмото.
Турската полиция и днес извърши десетки арести на джихадисти от „Ислямска държава“ и бунтовници от Кюрдската работническа партия в редица градове, предаде AFP. Новите арести са в Истанбул, Анкара, Адана, Кония и Маниса.
Това е вторият ден на предприетата от силите за борба с тероризма мащабна операция срещу джихадисти, кюрдски бунтовници и представители на крайната левица. Задържани са 320 души, сред които има десетки чужди граждани, съобщи канцеларията на премиера Ахмет Давутоглу.
Арестите бяха предприети едновременно с въздушните удари на турската бойна авиация срещу позиции на „Ислямска държава“ в Сирия и на ПКК в Северен Ирак. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.