Деян Денчев – най-добрият майстор на гъдулки в България

Директорът на музикалната школа „Илия Бърнев“ и оркестрант в Капанския ансамбъл Деян Денчев е най-добрият майстор-лютиер на гъдулки в България. Признанието идва от гилдията – на Националната среща на гъдуларите в Калофер. На събирането, организирано от виртуоза на този инструмент Васко Денев, присъстват над 30 души – най-добрите изпълнители на гъдулка в страната. Гилдията признава иновативните решения на майстора гъдулар:

Признанието
Признанието

изключително качествените материали при изработката /в случая палисандър/, неговото авторско решение за нов модел ключове за струните, по-малкият брой резониращи струни и специалната /също авторски патент/ сплав за изработка на струните. Оказва се, той единствен у нас, има пълен авторски комплект аксесоари за гъдулка.Деян получава от колегите си специалния възпоменателен плакет в края на април. А само преди няколко дни – отново в Калофер, но този път на Третия национален фолклорен събор „Родолюбие“ за майстори на всички видове народни инструменти, журито отсича: най-добрата гъдулка, изработена през 2017 г. у нас, е на Деян Денчев.

Отличената гъдулка
Отличената гъдулка
Гъдулката на Пейо Пеев
Гъдулката на Пейо Пеев

Три месеца майсторът работи инструмента: кутията е от явор, челната дъска – от смърч. Инструментът е с всички иновативни решения, за които стана дума по-горе.Тази гъдулка вече търси новия си собственик – Деян води преговори с потенциален купувач.
Но преди това разградчани и гостите на града ще могат да я видят на годишния концерт на талантите от Музикалната школа „Илия Бърнев“ – гъдулката и Деян Денчев ще бъдат в дует… с бийтбокс и Печенката.
Остана само да припомним, че на миналогодишното издание на събор „Родолюбие“, най-добрата гъдулка също беше на Деян Денчев. По регламент тогава, тя беше откупена от организаторите, а те имаха идея да я дарят на водеща музикална школа, за да се учат талантливи деца да свирят на нея.
А и Пейо Пеев, който онзи ден имаше концерт в Разград с формацията на Теодосий Спасов, бе с гъдулка на Деян Денчев. Има я от март – специална поръчка от именития музикант майсторът на гъдулки да му изработи гъдулка.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.